Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos cygański

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 1/2 kg
kiełbasa 1/2 kg
cebula 4 sztuki
sos cygański
kapusta kiszona 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos cygański

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy wszystkie składniki. Ogromne znaczenie ma wybór sosu cygańskiego, w zależności czy chcemy otrzymać bigos kwaśniejszy czy słodszy. Ja zawsze robię dwa: jeden kwaśny, jeden słodki.
Krok 1 - Bigos cygański foto
2
Najpierw kapustę płuczemy, następnie gotujemy ją w osolonej wodzie do czasu aż będzie miękka.
Krok 2 - Bigos cygański foto
3
Wszystkie składniki kroimy w drobną kosteczkę. Najpierw na wolnym ogniu z odrobina tłuszczu podsmażamy pieczarki i przekładamy je do dużego garnka. W tym samym tłuszczu podsmażamy kiełbaskę. Pokrojoną w kostkę cebulkę szklimy na masełku.
Krok 3 - Bigos cygański foto
4
Kapustę dokładnie wyciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko wkładamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy tak przez 30 minut, aby wszystkie składniki się połączyły.
Krok 4 - Bigos cygański foto
5
Następnie zalewy sosem cygańskim i dusimy jeszcze chwilkę. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.
Życzę smacznego! ;)
Krok 5 - Bigos cygański foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 11.01.2013 14:51
Z sosem cygańskim jeszcze nie jadłam, ale spróbowałabym :D
Jastinka 04.09.2012 23:04
smaczne
rjustysia 05.08.2012 11:40
Wygląda przepysznie :)
Natalia40 30.07.2012 16:45
Narobilas mi smaka
Mariusz10 06.06.2012 21:12
pyszny
Mysiunia 03.06.2012 20:35
uwielbiam! :)
olkaaa 31.05.2012 08:44
uwielbiam
MAR3STA 26.05.2012 10:26
super
Renata22 21.05.2012 19:23
uwielbiam bigos
jasiek 10.04.2012 10:58
na po świętach
Paweł10 02.04.2012 18:01
Nigdy takiego nie jadłem, wygląda świetnie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak