Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto ze szparagami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szparagi 150 gram
cebula 1/2 szt
masło 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
wino białe 1/2 szklanki
bulion warzywny 500 ml
serek biały kremowy 80 gram
sól i pieprz do smku
ryż do risotto 200 gram
parmezan 2 starty

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto ze szparagami

Kroki postępowania

1
Nastawić bulion warzywny i utrzymywać w stanie wrzenia.
Szparagi obrać i pokroić na mniejsze kawałki.Rozgrzać na głębokiej patelni oliwę z masłem i dodać drobniutko pokrojoną cebulką , lekko poddusić, a następnie dodać szparagi. Zalać niewielką ilością bulionu i dusić ok. 5 min .do odparowania płynu.Lekko podgotowane szparagi wyjąć na chwilę do osobnego naczynia.
Krok 1 - Risotto ze szparagami foto
2
Na patelnię z cebulą dodać ryż, lekko podsmażyć, podlać winem i kontynuować gotowanie na wolnym ogniu,dodać szparagi .W miarę wchłaniania płynu przez ryż uzupełniać go bulionem.Kiedy ryż będzie odpowiednio miękki /ok.15 min/ dodać ser,lekko wymieszać ,doprawić/ewentualnie/ solą i pieprzem.
Krok 2 - Risotto ze szparagami foto
3
Dodać starty parmezan i delikatnie wymieszać . Przykryć na chwilę pokrywką /ryż powinien chwilkę odpocząć/.
Krok 3 - Risotto ze szparagami foto
4
Po kilku minutach risotto można przełożyć na talerze.
Krok 4 - Risotto ze szparagami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 13.12.2012 19:26
znakomity pomysł na wykorzystanie szparagów.
Adamorek 08.07.2012 11:21
apetycznie podane
Katarzyna87 02.04.2012 12:17
trzeba wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak