Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki po nelsońsku - zapiekanka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1700 gram
grzyby suszone 40 gram
cebula 40 gram
jaja 2 i 1/2 sztuk
smalec 15 gram
mąka pszenna 15 gram
śmietana 75 gram
zielona pietruszka 5 gram
sól do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 15 gram
tłuszcz 15 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki po nelsońsku - zapiekanka

- grzyby umyć i namoczyć
- ziemniaki umyć i ugotować w łupinkach
- grzyby ugotować i pokroić w paski (wywaru nie wylewać będzie potrzebny)
- jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w krążki
- cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na tłuszczu
- przestudzone ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w plastry o grubości 0,5 cm i podzielić na 3 części
- naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą
- ułożyć warstwę ziemniaków, polać zrumienioną cebulą, ułożyć warstwę jaj i grzybów, posypać solą i pieprzem
- ułożyć następną warstwę ziemniaków i dodatków
- przykryć trzecią częścią ziemniaków
- zalać zaprawą z mąki, śmietany i wywaru z grzybów
- zapiec w piekarniku
- podawać posypane natką pietruszki i surówką (w zależności od sezonu)
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dominique 07.02.2017 20:26
jest super
Margo1 25.04.2013 10:38
podoba mi się
Juleczka20 15.09.2012 15:50
napewno bardzo smaczna
Mariposas 29.07.2012 18:28
ciekawe danie
cooleczka 03.04.2012 22:29
fajny pomysł na ziemniaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak