Sposób przygotowania

kaczkę umyć osuszyć i natrzeć po wierzchu solą,pieprzem i majerankiem podobnie od wewnątrz do środka kaczki włożyć przekrojoną na połowę główkę czosnku razem z łupiną 3 ząbki odłożyć na później oraz pokrojone na ćwiartki umyte jabłko spiąć kaczkę wykałaczką i odstawić najlepiej na noc do lodówki,następnego dnia wstawić kaczkę do nagrzanego piekarnika do 180st.i piec przez ok.1,5-2godz.cebulę i czosnek posiekać utrzeć z solą cukinię pokroić w kostkę oliwki namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody w naczyniu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę z utartym czosnkiem dodać cukinię,liść laurowy,tymianek,oregano wymieszać i smażyć wszystko ok.5min.dodać pomidory wraz z zalewą i dusić ok.15min. na małym ogniu po tym czasie dodać osączone oliwki i fasolę wymieszać i jeszcze dusić ok.10min.doprawić do smaku solą,pieprzem oraz cukrem,upieczoną kaczkę podzielić na części i podawać z przygotowanym sosem,kaszą pęczak lub ziemniakami,posypać obficie posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    zdzislawa2

    ekstra
  • 3
    original
    Opublikowano

    Motorek

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    MagdaXXX

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Seba

    smaczna
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    smaczna
  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    wykwintne danie ... bardzo lubię takie połączenia smaków! Wypróbuję !
  • 3
    original
    Opublikowano

    Wacław

    na pewno smaczne danie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Róża1

    super pomysł !!! na pewno bardzo smaczna.
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    świetny pomysł

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !