Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto wielkanocne pinca

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg.
cukier 3/4 szkl.
margaryna 3/4 kost.
żółtko jajek 3 szt.
cukier waniliowy
mleko ok.1/2 l.
skórka z cytryny i pomarańczy
sól szczypta
brązowy rum 2 łyżeczki
cukier brązowy

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto wielkanocne pinca

utrzeć żółtka z cukrem dodać przesianą mąkę wymieszaną z drożdżami,dodać stopione masło cukier waniliowy otarte skórki z cytryny i pomarańczy,rum i sól,delikatnie mieszamy i powoli wlewamy letnie mleko tak aby powstało gładkie twarde ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywamy ściereczką jak ciasto podwoi swą objętość zagniatamy je ponownie i dzielimy na 3 części z których formujemy kule i układamy na papierze do pieczenia by podrosło w każdej kuli zrobić trzy głębokie nacięcia w kształcie gwiazdki wierzch ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać brązowym cukrem wstawić do piekarnika na 190st.i upiec ok.30-40min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jeta72 07.04.2012 18:36
fajne :-)
Seba 06.04.2012 09:17
smaczne
Wafelek2601 05.04.2012 09:25
niebo w gębie
jolanta19 02.04.2012 19:49
ciekawe
Fiffi 01.04.2012 23:19
ciekawy przespis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak