Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza jęczmienna z twarożkiem, jabłkami i kiwi

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jęczmienna 1 szklanka
ser biały 250 g
jabłka 4
kiwi 10
rodzynki 1 szklanka
cukier 9 łyżeczek
tłuszcz do smażenia
tłuszcz do formy
serek homogenizowany 300 (waniliowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza jęczmienna z twarożkiem, jabłkami i kiwi

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Do ugotowanej dajemy 6 łyżeczek cukru, pokruszony ser biały, serek i rodzynki, mieszamy. Połowę przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Kiwi obieramy i kroimy w plastry. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Gotowe mieszamy z 2 łyżeczkami cukry, wykładamy na masę z kaszy. Połowę pozostałej kaszy dajemy na jabłka, a na nią plastry kiwi, posypujemy około 1 łyżeczką cukru. Całość przykrywamy resztą kaszy. Zapiekamy pod przykryciem około minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
W podobny sposób możemy przygotować zapiekankę z ryżem zamiast kaszy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

emeslive 28.04.2012 22:17
Interesujący pomysł, śliczne zdjęcia, jak dla mnie super!
joanna__s 08.04.2012 12:28
Świetny przepis na kaszę. Trzeba wypróbować po świątecznym obżarstwie.
caralajna 02.04.2012 21:12
bardzo oryginalne, podoba mi się :)
treonina 01.04.2012 18:01
wygląda jak kawałeczek ciasta :-) ładnie
cooleczka 01.04.2012 17:19
ale pięknie podana :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak