Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka bananowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 150 gram
mleko 2% 150 ml
rodzynki 50 gram
mąka pszenna 2 1/2 szklanki
cukier kryształ 3/4 szklanki
jajko 4 sztuki
banan 2 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleczna czekolada 100 gram
margaryna 3 łyżki
mleko 2% 3 łyżki
ponadto :
wiórki kokosowe 2 łyżki
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka bananowa

Oddzielić białka od żółtek.Rodzynki sparzyć i osączyć na sicie.Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.Dodać żółtka, ucierać do rozpuszczenia cukru.Mąkę pszenną połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać.Banany obrać ze skórki, odciąć końce i zmiksować wraz z mlekiem na jednolitą masę.Białka ubić na sztywną pianę.Do utartej masy dodawać mąkę oraz zmiksowane banany, dokładnie połączyć.Na koniec dodać rodzynki obtoczone w mące ziemniaczanej i wymieszać.Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem formy i włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 160-180 stopni przez 40-50 minut.Ostudzone ciasto polać polewą i obsypać wiórkami kokosowymi.
Polewa czekoladowa:Składniki włożyć do rondla, podgrzać do rozpuszczenia.Mieszając doprowadzić do wrzenia i polać.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa/kalapurtka 01.04.2012 23:23
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak