Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PLEŚNIAK Z JABŁKIEM I DŻEMEM TRUSKAWKOWYM

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3,5 szkl
margaryna 1,5 szt
jajko 6 szt
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
kakao 2 łyżki
cukier 1 łyzka
kisiel truskawkowy 1 szt
jabłka 5 szt
cynamon do smaku
dżem truskawkowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: PLEŚNIAK Z JABŁKIEM I DŻEMEM TRUSKAWKOWYM

Z mąki, margaryny, żółtek, proszku do pieczenia, cukru ugniatamy ciasto. Dzielimy na trzy części do jednej dodajemy kakao. Ciemną część i jedną jasną wkładamy do zamrażalki na pół godziny. Ostatnią część ciasta wykładamy na brytfankę na nią rozsmarowujemy dżem. Następnie dodajemy starte ciemne ciasto. Później dodajemy jabłka starte i posypujemy cynamonem. Na to dajemy ubitą pianę ze szklanką cukru i kisielem. I na wierzch trzemy ciasto jasne. Pieczemy godzinę

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

reniatka 19.04.2012 09:57
smakowicie wygląda
rjustysia 08.04.2012 11:12
Pleśniak kojarzy mi się z dzieciństwem. Od wielu lat nie jadłam tego ciasta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak