Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z masą budyniową i wiśniami

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier kryształ 1 szklanka
margaryna 25 dag
jajko 6 szt
proszek do pieczenia 1 łyżka
masa budyniowa: mleko 3 szklanki
cukier kryształ 9 łyżek
cukier wanilinowy 1 szt
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżka
masło 35 dag
cukier kryształ 1/2 szklanki
galaretka wiśniowa 2 szt
cukrowe perełki
czekolada mleczna 1 szt
wiśnie bez pestek 50 dag
Ciasto: 1,5 szklanki
mąka krupczatka 1,5 szklanki
masa 4 (wiśniowa)
sok wiśniowy 4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z masą budyniową i wiśniami

Kroki postępowania

1
Ciasto:
żółtka utrzeć z margaryną i cukrem. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie ubić pianę z białek i połączyć z ciastem, delikatnie wymieszać.
Krok 1 - Tort z masą budyniową i wiśniami foto
2
Ciasto wyłożyć do natłuszczonej prostokątnej blaszki i piec 35 min w 180C.
Krok 2 - Tort z masą budyniową i wiśniami foto
3
Ciasto po ostudzeniu przekroić na pół i naponczować przegotowaną wodą z dodatkiem soku z cytryny i 1 łyżki cukru. Aby przygotować tort, który zmieści się na okrągłą patere ciasto przekroiłam jeszcze raz na pół. W ten sposób miałam 4 kwadraty. Prościej by było upiec ciasto w kwadratowej blaszce, ale jak to zwykle u mnie bywa koncepcja torta pojawia się w trakcie pracy.
Krok 3 - Tort z masą budyniową i wiśniami foto
4
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka zagotować z cukrem, a pozostałe mleko wymieszać z mąkami. Następnie wlać do gotującego się mleka i wymieszać. Budyń ostudzić.
Krok 4 - Tort z masą budyniową i wiśniami foto
5
Masło utrzeć na puszystą masę , dodając stopniowo ostudzony budyń.
Krok 5 - Tort z masą budyniową i wiśniami foto
6
Masa wiśniowa:
wiśnie odcedzić z kompotu, a sok zagotować z cukrem i rozpuścić w nim galaretki. Ostudzić.
Krok 6 - Tort z masą budyniową i wiśniami foto
7
Przełożenie torta:
masę budyniową podzielić na 3 części i na jedno ciasto wyłożyć pierwszą część masy. Przykryć drugim ciastem. Następnie gęsto wyłożyć drylowane wiśnie, zalać tężejącą galaretką i położyć trzecią część ciasta. Dobrze by było obłożyć tort zastawką, aby galaretka nie popłynęła. Drugą część masy budyniowej wyłożyć i przykryć ciastem.
Krok 7 - Tort z masą budyniową i wiśniami foto
8
Górę i boki torta wysmarować trzecią częścią masy budyniowej, pozostawiając niewielka część na dekoracje.
Krok 8 - Tort z masą budyniową i wiśniami foto
9
Dodając barwniki spożywcze nadajemy kolor masie budyniowej. Niewielką ilość barwnika w proszku dodać do masy i wymieszać. Nakładać do szprycy lub rękawa i zdobić tort.
Krok 9 - Tort z masą budyniową i wiśniami foto
10
Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko schłodzoną za pomocą rękawa cukierniczego przygotować napis. Całość ozdobić cukrowymi perełkami i schłodzić.
Krok 10 - Tort z masą budyniową i wiśniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 21.06.2013 17:53
wow ! super torcik
IZABELA29 09.05.2013 09:22
kolejne cudo
Łukasz15 12.03.2013 18:34
Wygląda super
olkaaa 03.02.2013 20:38
super tort
MAR3STA 30.12.2012 09:56
@pacpaw dziękuję za miłe słowa
pacpaw 13.12.2012 18:54
torty które firmujesz swoim nazwiskiem i tak dokładnie opisujesz można polecać w ślepo
ewaa 20.07.2012 22:20
wygląda ślicznie!
Natalia/tubisiek 24.06.2012 21:29
wygląda przepięknie!!
Anna169Hosz 19.06.2012 10:48
Podziwiam, fantastyczny!
MAR3STA 30.05.2012 09:11
dedykacja jest dla męża;)
IKrakowianka 21.05.2012 21:05
rewelacyjnie wygląda i jaka ładna dedykacja :))
Mati13 13.05.2012 14:03
piękny jest
Andysz 12.05.2012 14:41
przepiękny;)
Ewa6274879 09.05.2012 00:08
wygląda pięknie i z chęcią bym skosztowała kawałek :)
iziona 04.05.2012 07:45
Cudowny ! niby taki prosty, a jaki ładny :)
MAR3STA 22.04.2012 21:23
@pacpaw niestety jeszcze nie ale czasami wypiekam na zamówienie. Może wpadnę kiedyś do ciebie z ciachem jeśli mnie zaprosisz na grillowaną karkówkę;)
pacpaw 21.04.2012 17:13
i jeszcze własnej cukierni nie otworzyłaś?
Wafelek2601 13.04.2012 21:01
Ty masz talent do wypieków, brawo
ben-ka 13.04.2012 11:06
prześliczny:}
barbara11561 12.04.2012 14:50
przepysznie wygląda:)
Wacław 12.04.2012 10:09
apetyczny,mniam
Mati13 11.04.2012 21:45
wspaniały ten tort!
Grazyna0211 10.04.2012 10:15
ślicznie wyszedł
Kas2 07.04.2012 18:22
robi ogromne wrażenie!
caralajna 06.04.2012 20:02
śliczny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak