Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi w sosie szafranowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szparagi zielone 1 pęczek
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
bulion warzywny 1/2 szkl
wino białe 1/3 szkl
Szafran nitki Prymat 1 szczypta
pieprz do smaku
śmietana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi w sosie szafranowym

Kroki postępowania

1
Gotujemy szparagi do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru. W międzyczasie szykujemy zasmażkę z masła i mąki.
Krok 1 - Szparagi w sosie szafranowym foto
2
Gdy mąka się przesmaży dodajemy wino i bulion. Tyle aż sos będzie aksamitny. Następnie dodajemy śmietanę i szafran. Całość cały czas mieszamy.
Krok 2 - Szparagi w sosie szafranowym foto
3
Na sam koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 3 - Szparagi w sosie szafranowym foto
4
Szparagi polewamy sosem. Idealnie nadają się na przystawkę lub jako dodatek do pieczeni.
Krok 4 - Szparagi w sosie szafranowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 13.12.2012 18:57
najprostsze wykwintne danie jakie w życiu widziałem
wiola333 08.09.2012 11:11
smacznie
wiola333 08.09.2012 11:11
smacznie
sylwia / sytofala 01.04.2012 14:32
smakowicie brzmi
Aga20 01.04.2012 11:07
zależy od szaparagów i ich grubości. Ale zawsze do miękkości;)
suzana 01.04.2012 11:03
a jak gotować szparagi, jak długo?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak