Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb razowy z soczewicą na zakwasie

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soczewica zielona 1 szklanka
zakwas żytni 1,5 szklanki
siemię lniane 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 płaska łyżka
pszenica ziarna szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: chleb razowy z soczewicą na zakwasie

Kroki postępowania

1

Ziarna pszenicy i soczewicy namoczyłam przez noc (12 godzin). Przesypałam do malaksera, dodałam soli i siemienia lnianego i rozcinałam, aż masa stała się konsystencji papki z kawałkami ziaren.

Krok 1 - chleb razowy z soczewicą na zakwasie foto
2

Masę przełożyłam do miski i dokładnie wymieszałam z zakwasem żytnim. Zakwas robiłam samodzielnie, tradycyjnym domowym sposobem przez 7 dni.

Krok 2 - chleb razowy z soczewicą na zakwasie foto
3

Formę keksową o długości 23 cm wysmarowałam oliwą i przelałam do miej masę chlebową. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego na minimum w celu wyrośnięcia (około 3 godziny).

Krok 3 - chleb razowy z soczewicą na zakwasie foto
4

Gdy wyrósł, zwiększyłam temperaturę do 160 stopni i piekłam około 1 godzinę. Sprawdzałam patyczkiem drewnianym czy ciasto się nie przylepia. Zostawiłam chleb na jeszcze 30 minut w wyłączonym piekarniku. Chleb jest bardzo smaczny, polecam.

Krok 4 - chleb razowy z soczewicą na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 24.01.2014 09:29
Super chlebek :)
Alex_M 04.11.2013 13:41
rewelacja! takiego jeszcze nie piekłam :) po upieczeniu czuć w smaku soczewicę?
Krystyna32 31.08.2013 06:56
super przepis
Wafelek2601 03.08.2013 20:20
Pyszny chlebek
caralajna 19.03.2013 16:23
ja kupuję w Realu, mają ziarna pszenicy, orkiszu i żyta oczyszczone i w całości, w dziale z mąkami, ostatnio widziałam eco pszenicę w ..Rossmannie :)
czekoladka_m 19.03.2013 14:41
ja od niedawna te.z sama piekę chleb, muszę wypróbować Twój przepis. Tylko doradź gdzie dostanę pszenicę?Bo kiedyś szukałam, niestety bez skutku
Beatris 15.03.2013 10:30
Piękny chlebek. Jestem ciekawa jego smaku. Z chęcią bym taki upiekła, ale nie wiem gdzie kupić ziarna zbóż.
jordi 23.02.2013 16:20
ujmując naprościej- chleb doskonały...
caralajna 06.02.2013 23:32
kaszą tak, ale ziemniakami raczej nie bardzo
MAR3STA 06.02.2013 19:10
wspaniały chlebek
pacpaw 13.12.2012 23:07
a jak myślisz soczewicę można by zastąpić np ziemniakiem lub kaszą?
caralajna 13.12.2012 19:51
tak, pamiętam ten chleb, muszę znów kupić ziarna pszenicy, z tego co pamiętam chleb urósł o jakieś 30% nie 50% jak na mące, piekę w keksówce o długości 25 cm, z reguły wypełniam ciastem do 3/4 formy, lubię jak wyrasta powyżej poziomu, ale nie zawsze się tak dzieje..
pacpaw 13.12.2012 19:04
chlebek wyszedł wręcz idealny. Nie dodawałaś w ogóle mąki? Tylko zawkas? Możesz jeszcze napisać ile mniej więcej było tej masy chlebowej w blaszce przed wyrośnięciem?
anemon 28.11.2012 07:39
Podobają mi się Twoje zakwasowe chleby, a ten szczególnie, fajny pomysł z dodaniem soczewicy.
ben-ka 11.11.2012 23:07
ślicznie wygląda Twój chleb już wyobrażam sobie jaki musi być smaczny.
Mati13 06.10.2012 13:22
oryginalny i bardzo smaczny przepis
RenataZ-et 25.08.2012 22:57
rewelacja
Aleksandraa 08.07.2012 13:15
ciekawy przepis :) właśnie przymierzam się do upieczenia mojego pierwszego chleba :) narazie może zacznę od czegoś tradycyjnego, ale myślę że twój przepis wypróbuje
Iwona56 30.05.2012 09:38
super przepis
treonina 05.05.2012 11:37
zdrowy chleb bez konserwantów
Ewelina38 27.04.2012 10:31
bardzo smaczna kanapeczka z takim chlebkiem
suzana 01.04.2012 11:02
lubie taki chlebek
stokrotka 01.04.2012 10:16
fajny przepis
gosia47-47 01.04.2012 09:39
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak