Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegusek cytrynowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 150 gram
cukier 150 gram
mąka 150 gram
jajko 3 sztuki
mleko 100 ml
mak 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cytryna 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Piegusek cytrynowy

Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Następnie dodać otartą skórkę z całej cytryny, sok z połowy cytryny i mleko.
Ubijamy białka, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy ciasto, aby było puszyste.
Pieczemy w foremce (najlepiej keksówka) w nagrzanym piekarniku w 180C ok. 40 min.

Ciasto jest wilgotne, maślane i pachnące.

Polecam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 31.05.2012 19:32
dzięki za przepis ...zapisałam
treonina 18.05.2012 11:23
wygląda bardzo ładnie :-)
rutynka 07.05.2012 11:15
mmm palce lizac
Cukiereczek13 03.05.2012 14:21
ekstra :)
caralajna 10.04.2012 16:52
takiego nie robiłam nigdy, wygląda zachęcająco..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak