Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki serowo-orzechowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szkl
jajko 1 szt
olej 3 łyżki
drożdże 5 dag
mleko 250 ml
serek waniliowy 200 g
orzechy włoskie 15 dag
cukier puder 2 łyżki
masło 2 łyzki
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki serowo-orzechowe

Mleko lekko podgrzać, dodać do niego 2 łyżki cukru. Następnie rozpuścić w nim drożdże. Rozczyn dodać do mąki. Dodać również olej, białko. Ciasto dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na jakieś 20 minut. Orzechy włoskie zmielić na drobniejsze, dodać do nich 2 łyżki masła oraz cukier puder. Wymieszać razem. Z ciasta powycinać kubkiem kółka. W tych kółkach odcisnąć na środku dno kubka - czyli zrobić wgłębienie na ser i orzechy. Do wgłębienia ponakładać po 2 łyżeczki serka. Bułki wysmarować żółtkiem. Brzegi, ale nie sam ser. Po 15 minutach pieczenia bułki posypać orzechami. Piec jeszcze przez około 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 02.02.2013 16:35
dobre
Kamila/kami007 01.04.2012 10:22
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak