Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Curry z bakłażanem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 2 sztuki
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
imbir 2 cm
chili w płatkach 1/4 łyżeczki
kardamon 4 sztuki
kminek 2 łyżeczki
pomidor 6 sztuk
sól do smaku
olej arachidowy 2 łyżki
kolenra
mięta
Kurkuma mielona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Curry z bakłażanem

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, czosnek, imbir - zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i podsmażać ok 20 min aż cebula zmnięknie. W moździerzu skruszyć ziarna kardamonu, usunąć łupiny, dodać wraz z innymi przyprawami do cebuli. Wszytsko dokładnie wymieszać dodać pokrojone pomidory, dolać wodę by je zakryła i gotować pod przykryciem na czas przygotowania bakłażanów.
Bakłażany poroić w grube plastry, następnie w ćwiartki i podsmażyć na brązowy kolor. Dodać całość do garnka i gotować ok. 25 min, aż bakłażany będą miekkie.

Pyszne aromatyczne danie podawać z ryżem i jogurtem naturalnym - dla złagodzenia smaku. Danie można posypać świeżą posiekaną kolendrą i miętą.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cukiereczek13 23.07.2012 12:01
swietnie wyglada
caralajna 31.03.2012 20:40
też takie robię, jest pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak