Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z żurawiną

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka orkiszowa 12,5 dag
mąka 12,5 dag
sól
masło 10 dag
cukier 10 dag
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
starta gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
jajko 1
ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki
lukier
cukier puder 10 dag
mleko 2 łyżki
ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki
żurawina
brandy 2 łyżki
Ziele angielskie mielone Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z żurawiną

Kroki postępowania

1
Żurawinę wrzucić do miseczki i zalać brandy. Odłożyć na 30 minut. W tym czasie można wyjąć masło lub margarynę z lodówki, aby nabrało temperatury otoczenia. Blachę wyłożyć pergaminem lub podkładką do pieczenia.
Krok 1 - Ciasteczka z żurawiną foto
2
Mąki przesiać do miski robota, dodać sól. Całość wymieszać i dodać pokrojone na kawałki masło. Wymieszać na niskich obrotach, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier i przyprawy - cynamon, gałkę muszkatołową i ziele angielskie (lub zamiast wszystkich łyżeczkę przyprawy do pierników) - i jeszcze raz krótko wymieszać.
Krok 2 - Ciasteczka z żurawiną foto
3
Dodać jajko, ekstrakt waniliowy i żurawinę razem z alkoholem. Mieszać ciasto, aż składniki się połączą - całość będzie miękka i delikatnie się klejąca, i w dodatku nie w jednym kawałku. Przełożyć na blat oprószony delikatnie mąką i zagnieść szybko. W tym momencie włączyć piekarnik do 180°C.
Krok 3 - Ciasteczka z żurawiną foto
4
Z ciasta uformować kulę i rozwałkować - najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej - na grubość 6 mm. Wyciąć foremką ciasteczka i układać na blasze.
Krok 4 - Ciasteczka z żurawiną foto
5
Resztki ciasta zagnieść ponownie i powtórzyć operację. Piec ok. 25 minut.
Krok 5 - Ciasteczka z żurawiną foto
6
Cukier puder przesiać do miski, dodać mleko i ekstrakt waniliowy i utrzeć lukier. Specjalną płaską końcówką do nakładania na jedno mieszadło pospolitego miksera idzie to błyskiem. Ciepłe ciasteczka - najlepiej jeszcze nie zdjęte z blachy, bo nie będą się przesuwały... - posmarować lukrem. Poczekać chwilkę, aż lukier zastygnie, i posmarować po raz drugi.
Krok 6 - Ciasteczka z żurawiną foto
7
Odłożyć do zupełnego zastygnięcia lukru i wystudzenia ciasteczek, zdejmując spokojnie z podłoża.
Krok 7 - Ciasteczka z żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 31.12.2014 21:54
smaczne smaczne....
rjustysia 05.10.2013 21:32
Zrobię na święta ;)
Andysz 09.05.2012 22:13
mniam mniam
Ada-Gaba 16.04.2012 14:02
super
Katarzyna87 01.04.2012 15:25
pyszne
agnieszka137 31.03.2012 23:27
też mi się podobają:)
pioge7 31.03.2012 17:03
łał
Cukiereczek13 31.03.2012 16:32
super :) przepięknie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak