Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne baranki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka
cukier
mleko
drożdże
jajko
lukier

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne baranki

600 g mąki tortowej

50 g świeżych drożdzy

18 łyżek cukru kryształ

250 ml ciepłego mleka

4 jajka

100 g roztopionej margaryny

biały lukier do dekoracji

Drożdże rozcieramy z 125 ml mleka i 2 łyżkami cukru. Odstawiamy na chwilę.

Do miski wsypujemy mąkę ,reszte cukru, wbijamy jajka.



Wlewamy wyrośniety rozczyn.

Dokładnie wyrabiamy a pod koniec dodajemy margarynę i wyrabiamy jeszcze chwile.

Odstawiamy na 30 - 40 minut.



Następnie po kolei wlewamy do 3/4 wysokości foremki ciasto i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 15-20 minut.

Wyciagamy, wlewamy kolejna porcje ciasat i pieczemy.



Po upieczeniu wszystkich 4 baranków ścinamy trochę spód by baranek mógł stać prosto.

Dekorujemy białym lukrem.

Ozdabiamy wg własnego pomysłu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 26.06.2013 11:21
super przepis
Bernadeta1 05.01.2013 15:40
super baranek
edyta44 14.12.2012 14:42
super
Grażyna13 12.10.2012 17:10
cudo :)
kochanyptysiu 10.07.2012 08:11
Kolejne świąteczne cudo
misia53 22.06.2012 11:17
czemu ja szybciej tych baranków nie widziałam ale będą na przyszły rok . Ja wolę drożdzowe a swój przepis zgubiła.
Beatris 10.04.2012 14:51
Urocze. Aż szkoda je zjeść.
smakowita 05.04.2012 11:04
śliczne te baranki i dekoracja
caralajna 01.04.2012 10:37
od razu świątecznie i wiosennie robi się dookoła :)
cris04 31.03.2012 23:34
Bardzo ładne
czekoladka_m 31.03.2012 19:29
Piękne!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak