Sposób przygotowania

600 g mąki tortowej

50 g świeżych drożdzy

18 łyżek cukru kryształ

250 ml ciepłego mleka

4 jajka

100 g roztopionej margaryny

biały lukier do dekoracji

Drożdże rozcieramy z 125 ml mleka i 2 łyżkami cukru. Odstawiamy na chwilę.

Do miski wsypujemy mąkę ,reszte cukru, wbijamy jajka.



Wlewamy wyrośniety rozczyn.

Dokładnie wyrabiamy a pod koniec dodajemy margarynę i wyrabiamy jeszcze chwile.

Odstawiamy na 30 - 40 minut.



Następnie po kolei wlewamy do 3/4 wysokości foremki ciasto i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 15-20 minut.

Wyciagamy, wlewamy kolejna porcje ciasat i pieczemy.



Po upieczeniu wszystkich 4 baranków ścinamy trochę spód by baranek mógł stać prosto.

Dekorujemy białym lukrem.

Ozdabiamy wg własnego pomysłu.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Piękne!!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    cris04

    Bardzo ładne
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    od razu świątecznie i wiosennie robi się dookoła :)
  • 2
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    śliczne te baranki i dekoracja
  • 1
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Urocze. Aż szkoda je zjeść.
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    czemu ja szybciej tych baranków nie widziałam ale będą na przyszły rok . Ja wolę drożdzowe a swój przepis zgubiła.
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    Kolejne świąteczne cudo
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    cudo :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    edyta44

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    super baranek
  • 0
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    super przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !