Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po burgundzku

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zielona fasolka szparagowa 750 g
marchewka 250 g
cebula 2 sztuki
wędzony boczek 125 g
zielenina 2 łyżki
sól
pieprz
wino czerwone wytrawne 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po burgundzku

Młodą fasolkę przebierz i poobcinaj końce z obu stron i dokładnie opłucz. Zalej niewielką ilością zimnej wody. Gotuj na małym ogniu aż strąki będą miękkie.
W tym czasie przygotuj marchewki i pokrój je w plasterki. Zalej wodą i gotuj w innym garnku. Do fasolki dodaj marchew i wlej wino, dopraw. Duś kilka minut mieszając. Do warzyw dodaj koperek. Boczek pokrój w kostkę i cebule w cienkie krążki. Zrumień boczek. Pod koniec smażenia dodaj cebulę i zmaż jeszcze chwile. Fasolkę i marchewkę przełóż na półmisek, a na wierzch wyłóż cebulę z boczkiem. Podawaj z pieczywem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak