Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuchy z dżemem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 50 g
mleko 1/2 litra
jajko 3 szt
olej 3 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
dżem
masło do polania
cukier gruboziarnisty

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy z dżemem

Drożdże mieszamy z letnim mlekiem i olejem. Dodajemy do mąki. Dodajemy również jajka,sól oraz cukier. Starannie wyrabiamy ciasto, aż w miarę przestanie się nam lepić do rąk. Ciasto wychodzi dość luźne, luźniejsze niż np. na pizzę. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie, robimy z niego kuleczki, wielkości mniej więcej dużej mandarynki, do środka kładąc dżem (najlepiej gęsty, dobrej jakości, żeby nie wypływał) .Układamy je na stolnicy podsypanej mąką i ponownie odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia.

Jeżeli nie mamy sprzętu dogotowania naparze,musimy przygotować sobie garnek.Nalewamy do niego,do około połowy, wody. Nakrywamy go gazą, którą dookoła przymocowujemy jakimś sznureczkiem, aby gaza się dobrze trzymała. Zagotowujemy wodę w garnku. Na gazie układamy kluski, w sporych odstępach od siebie,bo jeszcze urosną, przykrywamy je np.miską i gotujemy tak około 10-15minut.
Masełko roztapiamy i polewamy nim gotowe kluski. Polecam posypać je dodatkowo gruboziarnistyym cukrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wika 21.07.2022 00:19
Z przepisu wychodzi ok 12 sztuk ☺️
Stenka 08.01.2016 18:12
smaczne i zdrowe
malinyWkuchni 28.06.2012 13:23
Pampuchy fajne słowo, od razu się smacznie i puszyście kojarzy :) Wypróbuję
agunesu 31.03.2012 11:23
mmmmm uwielbiam te buleczki. Swietny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak