Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KLuski na parze z pasztetem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 50 g
mleko 1/2 litra
jajko 3 szt
olej 3 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
pasztet
sos pieczeniowy

Przepis i sposób przygotowania na: KLuski na parze z pasztetem

Kroki postępowania

1
Drożdże mieszamy z letnim mlekiem i olejem. Dodajemy do mąki. Dodajemy również jajka,sól oraz cukier. Starannie wyrabiamy ciasto, aż w miarę przestanie się nam lepić do rąk. Ciasto wychodzi dość luźne, luźniejsze niż np. na pizzę. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - KLuski na parze z pasztetem foto
2
dy ciasto podrośnie, robimy z niego kuleczki, wielkości mniej więcej dużej mandarynki, do środka kładąc pasztet. Układamy je na stolnicy podsypanej mąką i ponownie odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia.
Jeżeli nie mamy sprzętu dogotowania naparze,musimy przygotować sobie garnek.Nalewamy do niego,do około połowy, wody. Nakrywamy go gazą, którą dookoła przymocowujemy jakimś sznureczkiem, aby gaza się dobrze trzymała. Zagotowujemy wodę w garnku.
Krok 2 - KLuski na parze z pasztetem foto
3
Na gazie układamy kluski, w sporych odstępach od siebie,bo jeszcze urosną, przykrywamy je np.miską i gotujemy tak około 10-15minut. Kluski podajemy gorące, polane sosem pieczeniowymi posypane zielenią
Krok 3 - KLuski na parze z pasztetem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia2 31.03.2012 18:48
pyszne musi byc
ziutula
ziutula 31.03.2012 11:07
dobry pomysł na nadzienie..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak