Sposób przygotowania

Formę keksową wyłożyć przezroczystą folią (musi wystawać ok 5 cm poza brzegi formy) i wstawić do zamrażalnika. Oddzielić żółtka od białek. W osobnej misce zmiksować żółtka z cukrem (do uzyskania jednolitej, lekko żółtej masy). Dodać mascarpone, olejek i skórkę cytryny i dalej ucierać. Dodać pistacje i pokrojone maliny (zostawić trochę do dekoracji). W drugiej misce ubić na sztywno białka. Obie masy połączyć delikatnie mieszając (nie przejmujcie się, że maliny puszczą sok - po zamrożeniu nie będzie po nim śladu i deser będzie wyglądał bardzo efektownie). Połowę kremu przełożyć do oziębionej formy keksowej, posypać białą czekoladą i przykryć pozostałą masą. Powierzchnię wyrównać i przykryć masę zwisającą folią. Wstawić do zamrażalnika na co najmniej 8 godzin. Semifreddo podawać pokrojone w plastry, udekorować świeżymi owocami lub sosem malinowym.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    to coś nowego :-) ciekawy przepis!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agunesu

    czegos takiego jeszcze nie jadlam ale po skladnikach moge uznac ze na pewno jest smaczne
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    fajny :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    w połączeniu z pistacjami musi być baaardzo pyszne :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    uwielbiam takie słodkości

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !