Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos teriyaki

4.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Świetny przepis na sos teriyaki, który możesz przygotować bez problemu w domu. Jego zaletą jest to, że możesz dowolnie tworzyć jego smak - dodać więcej lub mniej cukru, imbiru czy czosnku.

Składniki:

sos sojowy 4 łyżki
olej sezamowy 2 łyżeczki
miód płynny 2 łyżki
czosnek 1 główka
imbir 2 kawałki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos teriyaki

Do czego użyć sosu teriyaki?

  • sos teriyaki jest świetną baza do marynowania ryb lub mięs;
  • do polewania gotowych szaszłyków
  • do ryby lub mięs z grilla.

1. Wszystkie płynne składniki wlać na patelnię, dodać utarty imbir oraz ząbki czosnku pokrojone w plasterki.

2. Gotować na średnim ogniu, aż odparuje i zgęstnieje.

3. Gotowy sos przecedzić przez gęste sitko, aby oddzielić czosnek i zdrewniałe wióry z imbiru.

4. Stosować jako marynatę do mięs i ryb, a także jako sos do polania szaszłyków, ryby lub mięsa z grilla.

Sos teriyaki to świetny dodatek stosowany w kuchni azjatyckiej. Pasuje do mięs - możesz z nim zrobić kurczaka teriyaki lub łososia teriyaki z piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

annagebalska 29.08.2012 09:02
pyszne
Habibi 01.04.2012 00:21
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi pomysłami i przepisami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak