Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierogi z pieczarkami

3.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gramów
śmietana 18-procentowa 300 mililitrów
margaryna 1 sztuka
pieczarki 500 gramów
cebula biała 2 sztuki
olej roślinny 3 łyżki
jajko 1 sztuka
Zioła prowansalskie suszone Prymat do posypania
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
drożdże 5 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi z pieczarkami

Zaczyn: Drożdże mieszamy z łyżką cukru i 4 łyżkami mleka, odstawiamy na 10 minut.

Mąkę przesiewamy i mieszamy przygotowanym wcześniej zaczynem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i schłodzoną, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Całość wyrabiamy około 15 minut. Odkładamy pod przykryciem i przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy, odcedzamy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę bardzo drobno kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i najpierw chwilę smażymy cebulę po czym dodajemy pieczarki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i minimalnie ziołami prowansalskimi. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy. Szklanką wycinamy kółka i układamy farsz. Brzegi dociskamy widelcem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Pędzelkiem smarujemy wszystkie pierogi jajkiem. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Zapiekamy w 180 C aż zaczną się rumienić.

 

 

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 02.07.2012 17:03
smakowicie wyglądają
andzia123 30.05.2012 18:57
a jakie ładne:)
paulisia_elk 31.03.2012 10:50
mm pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak