Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z całych ziaren pszenicy na zakwasie

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Po wyjęciu z piekarnika ukroiłam piętkę, żeby spróbować. Smakował obłędnie. Polecam!

Składniki:

zakwas żytni 1,5 szklanki
siemię lniane 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1,5 łyżeczki
słonecznik łuskany do posypania
pszenica ziarna 200 gramów
woda 1-2 łyżeczki
oliwa do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z całych ziaren pszenicy na zakwasie

Ziarna pszenicy moczyłam przez całą noc, w sumie 15 godzin (ale 12 godzin wystarczy).

Zakwas z mąki żytniej robiłam samodzielnie, przez 6 dni (można kupić gotowy).

Ziarna pszenicy przełożyłam do malaksera razem z zakwasem, solą morską oraz siemieniem. Rozdrabniałam do momentu aż ziarna stały się nie większe niż 1 mm. Konsystencja masy była bardzo gęsta.

Forma keksową o długości 23 cm wysmarowałam oliwą i przełożyłam do niej masę chlebową, powierzchnię wygładziłam nożem polewając odrobiną wody, aby była bardzo gładka i wilgotna. Posypałam słonecznikiem dla ozdoby i przecięłam nożem wzdłuż.

Wsadziłam do piekarnika z ustawioną temperaturą na minimum do wyrośnięcia. Po około 3 godzinach stwierdziłam, że wyżej już nie urośnie, bo jest ciężki i podwyższyłam temperaturę do 160 stopni.

Piekłam około 40 minut. Następnie wyjęłam, posmarowałam górę oliwą i wsadziłam jeszcze na chwilę, aby podrumienić. Wyłączyłam piekarnik i zostawiłam w nim chleb na jeszcze 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 08.03.2014 19:38
pyszny chlebek
olkaaa 23.01.2014 07:46
wygląda smakowicie
fotoviderek 13.11.2013 07:11
Swojski, zdrowy chlebek :)
Krystyna32 30.10.2013 11:30
pyszny chleb
Wafelek2601 05.04.2013 21:17
Musi być pyszny
Granita 22.02.2013 15:54
solidny przepis i rewelacyjne wykonanie.Twoje przepisy zawsze są profesjonalne.
ben-ka 02.01.2013 09:47
musiał być pyszny.
anemon 28.12.2012 08:32
Bardzo ładnie wyrośnięty chleb i precyzyjnie podałaś przepis.
mirosława4 06.11.2012 19:15
zdrowy chlebek
RenataZ-et 26.09.2012 19:24
fajny przepis
Wacław 02.09.2012 11:27
bardzo zdrowy chlebuś !!!
Iwusia 02.08.2012 21:57
zapowiada sie bardzo smacznie
Dorota37 27.07.2012 13:14
pięknie wypieczony
alaaa 12.07.2012 20:51
pyszny domowy chlebek
Gosia20 09.05.2012 11:40
mmm prawdziwy chlebek na zakwasie mniam:)
Ania67 03.05.2012 09:05
można się rozmarzyć w porze śniadaniowej.....
mala2021 20.04.2012 13:13
super
dwa pokoje z kuchnią 07.04.2012 20:31
muszę spróbować
elaa 31.03.2012 11:01
fantastyczny :)
gottrina 31.03.2012 09:22
świetny chlebek
caralajna 31.03.2012 07:01
całe oczyszczone ziarna firmy Melvit kupiłam w Realu.. jak macie malakser to polecam zrobić chleb z ziaren a nie mąki razowej która jednak trochę wietrzeje w torebkach zanim trafi do domu..
Monika78 30.03.2012 23:22
ladnie wyrosniety,, sama przymierzam sie do pieczenia wlasngeo chleba... wyprobuje przepis
treonina 30.03.2012 23:02
pięknie wyrósł :-)
msmariusz 30.03.2012 21:47
bardzo ładnie wygląda i pewnie smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak