Sposób przygotowania

Ziarna pszenicy moczyłam przez całą noc, w sumie 15 godzin (ale 12 wystarczy). Zakwas z mąki żytniej robiłam samodzielnie, przez 6 dni. Ziarna pszenicy przełożyłam do malaksera razem z zakwasem, solą morską oraz siemieniem i dręczyłam, aż kawałki ziaren stały się nie większe niż 1 mm. Konsystencja masy była bardzo gęsta. Forma keksową o długości 23 cm wysmarowałam oliwą i przełożyłam do niej masę chlebową, powierzchnię wygładziłam nożem polewając ciut wodą by była bardzo gładka i wilgotna. Posypałam słonecznikiem dla ozdoby i przecięłam nożem wzdłuż. Wsadziłam do piekarnika z ustawioną temperaturą na minimum do wyrośnięcia. Po około 3 godzinach stwierdziłam, że wyżej już nie urośnie, bo jest ciężki i podwyższyłam temperaturę do 160 stopni. Piekłam około 40 minut. Następnie wyjęłam posmarowałam górę oliwą i wsadziłam jeszcze na chwilę, aby podrumienić, bo jakiś był blady. Wyłączyłam piekarnik i zostawiłam w nim chleb na jeszcze 30 min. Po wyjęciu spróbowałam piętkę i jest pyszny.. jutro będę kroić.. Polecam.



Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    msmariusz

    bardzo ładnie wygląda i pewnie smaczny
  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    pięknie wyrósł :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika78

    ladnie wyrosniety,, sama przymierzam sie do pieczenia wlasngeo chleba... wyprobuje przepis
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    całe oczyszczone ziarna firmy Melvit kupiłam w Realu.. jak macie malakser to polecam zrobić chleb z ziaren a nie mąki razowej która jednak trochę wietrzeje w torebkach zanim trafi do domu..
  • 1
    original
    Opublikowano

    gottrina

    świetny chlebek
  • 1
    original
    Opublikowano

    elaa

    fantastyczny :)
  • 1
    ds
    Opublikowano

    dwa pokoje z kuchnią

    muszę spróbować
  • 1
    original
    Opublikowano

    mala2021

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ania67

    można się rozmarzyć w porze śniadaniowej.....
  • 1
    original
    Opublikowano

    Gosia20

    mmm prawdziwy chlebek na zakwasie mniam:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    pyszny domowy chlebek
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorota37

    pięknie wypieczony
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    zapowiada sie bardzo smacznie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    bardzo zdrowy chlebuś !!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    fajny przepis
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    zdrowy chlebek
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo ładnie wyrośnięty chleb i precyzyjnie podałaś przepis.
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    musiał być pyszny.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Granita

    solidny przepis i rewelacyjne wykonanie.Twoje przepisy zawsze są profesjonalne.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Musi być pyszny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    pyszny chleb
  • 1
    original
    Opublikowano

    fotoviderek

    Swojski, zdrowy chlebek :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    wygląda smakowicie
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorian

    pyszny chlebek

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !