Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

A'la barszczyk z dudek

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dudki wieprzowe 1/2 kg
Barszcz biały 1-2 opakowanie
zielenina według potrzeby
przyprawy do smaku
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: A'la barszczyk z dudek

Dudki (płucka) wieprzowe obgotować. Po przestudzeniu pokroić w drobna kostkę albo w paseczki.
Wrzucić do garnka, zalać woda tak, aby swobodnie pływały. Gotować. Dodać pokrojoną drobno cebulę.
Gdy już dudki będą miękkie, dodać rozrobiony z zimna woda barszcz biały z torebki ( mniej więcej służący do przyrządzenia ok 1 litra barszczu). Pogotować, mieszając. Dodać posiekaną zieleninę: natkę pietruszki, szczypiorek, koperek, w zależności od upodobań. Doprawić też przyprawami: sól, pieprz prawdziwy, można dodać coś ostrego, np pieprz kayene. Zestawić z ognia.
Tak przyrządzone dudki można spożywać z ziemniakami, jak też z pieczywem.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andzia1977
Andzia1977 01.06.2012 23:28
co to są "dudki"?
Aneta41 14.05.2012 15:58
pierwsze słyszę o dudkach:)
treonina 30.03.2012 23:03
nigdy takiego nie próbowałam, zaciekawił mnie ten przepis :-)
foczka-ks 30.03.2012 22:01
smacznie też lubię
SmacznaPyza 30.03.2012 20:50
barszczyk na dudkach gotowała moja ciocia - pamiętam, że bardzo go nie lubiłam, ale oczywiście każdy ma swój smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak