Sposób przygotowania

Dudki (płucka) wieprzowe obgotować. Po przestudzeniu pokroić w drobna kostkę albo w paseczki.
Wrzucić do garnka, zalać woda tak, aby swobodnie pływały. Gotować. Dodać pokrojoną drobno cebulę.
Gdy już dudki będą miękkie, dodać rozrobiony z zimna woda barszcz biały z torebki ( mniej więcej służący do przyrządzenia ok 1 litra barszczu). Pogotować, mieszając. Dodać posiekaną zieleninę: natkę pietruszki, szczypiorek, koperek, w zależności od upodobań. Doprawić też przyprawami: sól, pieprz prawdziwy, można dodać coś ostrego, np pieprz kayene. Zestawić z ognia.
Tak przyrządzone dudki można spożywać z ziemniakami, jak też z pieczywem.
Smacznego

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    barszczyk na dudkach gotowała moja ciocia - pamiętam, że bardzo go nie lubiłam, ale oczywiście każdy ma swój smak
  • 0
    original
    Opublikowano

    foczka-ks

    smacznie też lubię
  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    nigdy takiego nie próbowałam, zaciekawił mnie ten przepis :-)
  • 1
    15
    Opublikowano

    Aneta41

    pierwsze słyszę o dudkach:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Andzia1977

    co to są "dudki"?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !