Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

łopatka w sosie borowikowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek 2 ząbki
sól i pieprz
Majeranek suszony Prymat
łopatka wieprzowa 1 kg.
olej
cebula
mąka 1 łyżka
borowiki 2 szt.
bulion 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: łopatka w sosie borowikowym

grzyby jeśli mamy suszone to namoczyć we wrzątku a jeśli świeże to oczyścić i umyć drobno pokroić,czosnek obrać i przecisnąć przez praskę utrzeć go z solą,pieprzem i majerankiem,mięso umyć osuszyć i natrzeć przygotowaną mieszanką z ziół następnie obsmażyć mięso z każdej strony na oleju,podlać bulionem obłożyć pokrojoną w piórka cebulą wstawić do piekarnika na 180st.i piec godzinę co jakiś czas podlać mięso sosem wytworzonym podczas pieczenia,grzyby suszone ugotować w wodzie której się moczyły i drobno pokroić,sos od pieczenia mięsa zlać dodać wodę z gotowania grzybów oraz grzyby zagotować przyprawić do smaku solą i pieprzem zagęścić mąką rozrobioną z odrobiną wody,pieczeń podawać z sosem pokrojoną w plastry z ziemniakami z wody i jarzynką z buraczków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 08.12.2012 10:10
coś dla mnie,pycha !
Madziela 21.07.2012 09:26
niesamowity obiadek :)
Justyna/Dzastus 05.07.2012 10:18
fajny przepis, ale zrobiłabym z grzybami świeżymi lub mrożonymi, nie suszonymi, bo one maja inny smak jednak.
Wafelek2601 31.03.2012 17:24
extra
Motorek 31.03.2012 10:28
smaczne
Angelika10 31.03.2012 00:27
Super
SmacznaPyza 30.03.2012 20:52
ja też tylko gdzie te borowiki na zdjęciu?
teresa18 30.03.2012 18:39
lubię takie mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak