Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta marchewkowa z zieloną soczewicą, kiełbaską i rukolą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica zielona 1 szklanka
kiełbasa 150 g
śmietana 170 g
oregano świeże
rukola
przyprawa do potraw Kucharek
marchewka ugotowana 1
mąka 1 1/3 szklanki
jajko
śmietana 1 łyżka
margaryna 80 g
sól do smaku
tłuszcz do smażenia
ser gouda 120 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta marchewkowa z zieloną soczewicą, kiełbaską i rukolą

Marchewkę rozgniatamy widelcem. Z podanych składników zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.
Soczewicę gotujemy do miękkości wg przepisu na opakowaniu. Następnie połowę rozdrabniamy blenderem. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Do soczewicy dodajemy kiełbasę, starty na tarce o grubych oczkach ser żółty (ok. 2 łyżki odkładamy do posypania tarty), śmietanę, oregano, przyprawiamy i mieszamy. Powstałą masę wykładamy na podpieczone ciasto, posypujemy pozostałym serem żółtym. Na tarcie układamy pęczek listków rukoli, zapiekamy około 20 minut.
Przed podaniem na wierzchu tarty układamy listki rukoli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena13 26.07.2012 09:31
apetycznie wygląda;))
Agiatis 09.07.2012 23:31
Marchewka idealna na słodko - do pieczenia, na ostro i w ogóle do wszystkiego;)
elaa 14.04.2012 17:37
ciekawe..
czekoladka_m 30.03.2012 17:22
Bardzo fajne polączenia:) I zdjęcie cudne...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak