Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka na śniadanie

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1/2 kostki
olej 2 łyżki
mąka 3 szklanki
cukier 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
mleko 3/4 szklanki
drożdże 5 dag
migdały płatki 5 dag
kruszonka
margaryna 2 łyżki
cukier 3 łyżki
mąka 5 łyżek
migdały płatki 5 dag
DODATKOWO:
brzoskwinie

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka na śniadanie

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, margarynę stopić i przestudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać do niej płynny tłuszcz, olej, jajka i mleko z drożdżami, zarobić ciasto( ja miesza je łyżką starając się wtłoczyć w nie sporo powietrza, ciasto jest luźne jak na drożdżowe) na koniec dodać migdały i tylko delikatnie wymieszać, aby połączyły się z ciastem, wyrobione ciasto odstawić na minimum 2 godz do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy, ułożyć na nim owoce i posypać kruszonką jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 180st do 35 min. Kruszonka: Margarynę posiekać z cukrem, dodać do niej mąkę i migdały, rozcierać do momentu uzyskania kruszonki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 06.06.2012 21:08
iście królewskie śniadanko:)
MagdaXXX 30.05.2012 09:46
pycha
jolanta19 09.04.2012 15:34
super
Agnieszka_B 05.04.2012 15:23
uwielbiam wypieki drożdżowe :)
mikrusiak 30.03.2012 15:41
smacznie wygląda ...:)
Joanna46 30.03.2012 14:35
Pięknie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak