Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

LIKIER KRÓLEWSKI

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rodzynki 50 g
daktyle 50 g
figi 50 g
skórka z pomarańczy 30 g
cukier 1 szklanka
woda 1/2 szklanki
rum biały 1 l
spirytus 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: LIKIER KRÓLEWSKI

Pokrojone bakalie wrzucamy do gąsiorka, zalewamy rumem, dodajemy skórkę z pomarańczy i spirytus, szczelnie zakrywamy. Mocno potrząsamy gąsiorkiem i zostawiamy na 2 tygodnie (codziennie potrząsamy gąsiorkiem). Z cukru i wody gotujemy syrop, odszumowujemy, zestawiamy z ognia. Wlewamy przefiltrowany alkohol, mieszamy, przelewamy do
gąsiorka i zostawiamy na 5-6 dni. Filtrujemy, rozlewamy do butelek i korkujemy. Wynosimy w chłodne, ciemne miejsce na pół roku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna56 12.04.2012 22:12
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak