Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

przepis na dżem brzoskwiniowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brzoskwinie 1,5 kg
cukier drobny 200 gram
miód 200 gram
woda letnia 200 gram
sok z cytryny 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: przepis na dżem brzoskwiniowy

Brzoskwinie dojrzałe myjemy, odsączamy z wody i obieramy ze skórki.Przekrajamy na pół -pozbywamy się nasienia. Przekładamy do miseczki,obsypujemy solidnie cukrem i odstawiamy w chłodne miejsce.Do dużego ,szerokiego rondla wlewamy wodę z miodem i gotujemy. Następnie wrzucamy przygotowane wcześniej brzoskwinie.Gotujemy na małym ogniu.Od czasu do czasu mieszając podlewamy sokiem i miąższem z cytryny.Po zagotowaniu wyjmujemy owoce ,a kolejny raz gotujemy syrop aż do zgęstnienia.Wrzucamy ponownie brzoskwinie.Mieszamy.Nakładamy łyżką do wyparzonych wcześniej słoików.Zakręcamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 16.05.2012 22:47
Też go nie robiłam, ale musi być smaczny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak