Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lawasz

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
woda gazowana 200 ml
oliwa 200 ml
biały cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
drożdże 10 g

Przepis i sposób przygotowania na: lawasz

1. Wodę mieszamy z cukrem i drożdżami, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
2. Na blacie lub stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, soli i cukru. Dodajemy oliwę i drożdżowy zaczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy na drewnianą deseczkę, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.
3. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i rozciągamy je (niczym przy formowaniu pizzy) na cienkie placki. Placki pieczemy natychmiast na blasze wstawionej do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni przez 3 - 8 minut w zależności od grubości ciasta. Lawasz nie należy wałkować i posypywać mąką bo zrobi się zbyt twardy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 11.10.2012 09:36
rewelacja,widać że dużo podróżujesz i zawsze coś nowego z nich przywozisz?
Bernadeta1 27.09.2012 00:39
pierwszy raz spotkałam się z takim przepisem - wyglądają jak duże czipsy, znakomite
eeee 15.06.2012 09:52
ciekawe i bardzo fajne
agogo2 09.05.2012 22:55
super
gosia561 05.05.2012 22:11
gruzińaski
Agnieszka116 26.04.2012 08:25
O i już wiem co zrobię!
Jaheira11 21.04.2012 23:24
ciekawa propozycja
edi 20.04.2012 12:05
nazwa mnie zaciekawiła ale nie zniechęciła super!
Renata22 20.04.2012 00:29
rewelacja
#DELETED#Małgorzata711527256155
#DELETED#Małgorzata711527256155 18.04.2012 22:23
extra
smakosz1988 17.04.2012 13:19
super
ben-ka 17.04.2012 08:27
brawo ! coś nowego jak dla mnie.
Adamorek 16.04.2012 23:52
gruziński
Jolanta14 16.04.2012 19:29
coś nowego ciekawego:)
Agiatis 13.04.2012 19:19
Super przepis - zrobiłam - zjadłam. Na pewno zrobię ten chlebek nie jeden raz;)
Agata B 10.04.2012 20:27
świetne, muszę spróbować bo jeszcze nie jadłam czegoś takiego:)))
PaniMISIOWA 08.04.2012 19:42
nigdy takich nie jadłam, ale z chęcią bym spróbowała!
tomosatomos 08.04.2012 17:09
chętnie spróbuję
Izabela/bella81 07.04.2012 09:33
spróbowałabym kawałeczek
MagdaXXX 05.04.2012 22:20
super
ewaa 05.04.2012 20:17
apetyczne danie ....napewno wypróbuję:)
Ewa111 05.04.2012 13:32
dla mnie to coś nowego i oryginalnego
Elżbieta17 04.04.2012 10:58
coś nowego- super:)
Beata73 03.04.2012 12:26
super dodatek do sosów!
Aneta41 02.04.2012 22:49
pierwsze słyszę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak