Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i pokroić w grubsze plastry. Ugotować (ja ugotowałam na parze, dzięki czemu nie rozpadały się). Cebulę siekamy i smażymy razem z mięsem cały czas mieszając, żeby mięso się rozpadło na drobne kawałki. Pod koniec dodajemy czosnek i przyprawy. Ja dodałam sól, pieprz, majeranek i rozmaryn. Dno naczynia żaroodpornego polewamy tłuszczem (oliwą z oliwek) i posypujemy tartą bułką. Ziemniaki po ugotowaniu lekko przestudzić. Wyłożyć warstwę do naczynia. Przyprawiamy. Posypujemy mięsem i pieczarkami (pieczarki można wcześniej usmażyć razem z mięsem, ale ja dałam surowe). Na górę dodajemy ostatnią warstwę ziemniaków i ponownie posypać przyprawami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Piec bez przykrycia aż ziemniaki się zarumienią. W międzyczasie robimy sos jogurtowy. Jogurt naturalny mieszamy z łyżką oliwy z oliwek, solimy, pieprzymy i dodajemy natkę pietruszki. Można dodać do sosu paprykę ostrą w proszku. Podałam z miksem sałat (przyprawionych z octem balsamicznym).

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Ewa6274879

    uwielbiam takie zapiekanki :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !