Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki marmurkowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło o temp pokojowej 1 kostka
cukier 250 g
cukier wanilinowy 1 łyżka
jajko 4 szt
mąka pszenna 400 g
mąka ziemniaczna 100 g
proszek do pieczenia 1 opakowanie
sól szczypta
mleko 2% 100 ml
kakao 30 g
kolorowa posypka do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki marmurkowe

Masło ucieramy dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 jajku. Na przemian dodajemy trochę mąki, skrobi ziemniaczanej i mleka i cały czas miksujemy. Dodajemy szczyptę soli.. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Piekarnik nagrzewamy do 180 C, a foremki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. 1/3 ciasta mieszamy z kakao. Do foremek nakładamy na przemian masę jasną i ciemną. Mieszamy widelcem. Zapiekamy do momentu aż babeczki się przyrumienią a po teście z patyczkiem, patyczek będzie suchy. Wyjmujemy do ostygnięcia i polewamy lukrem oraz posypujemy kolorową posypką. Zostawiamy na 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 29.08.2015 21:47
fajne babeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak