Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
marchewka starta 1,5 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
olej 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki
rodzynki 1 garść
orzechy włoskie 3/4 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe

Jajka ubić na puszystą masę, w trakcie ubijania dodawać stopniowo cukier. Do ubitej masy dodać olej (cały czas miksując na małych obrotach). Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem i dodawać do ubitych jajek. Mąkę z ubitymi jajkami należy mieszać delikatnie za pomocą rózgi. Marchewkę umyć, zetrzeć na małych oczkach, orzechy pokroić na mniejsze kawałki i zalać wrzątkiem na około minutę. Rodzynki również sparzyć wrzątkiem. Do ciasta dodać marchewkę, orzechy oraz rodzynki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę Ø26 i piec około 50 minut w 180 st. C.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bursztynek 27.08.2012 23:45
uwielbiam ciasta marchewkowe
Justyna Jussstiii 19.07.2012 10:37
super
teresa18 14.07.2012 20:28
pycha
jolanta19 30.03.2012 18:56
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak