Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki klasyczne z kapusty włoskiej

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta włoska 1 główka
mięso mielone 500 gram
ryż długoziarnisty 200 gram
cebua 1 sztuka
jajko 1 sztuka
majeranek 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
koncentrat pomidorowy 3-4 łyżki
śmietana 1/2 szklanki
bulion 2 szklanki
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki klasyczne z kapusty włoskiej

Z kapusty wycinamy głąb, liście delikatnie rozdzielamy i musimy obgotować w osolonej wodzie, by się łatwo zwijały. Odkrajamy zgrubiałe nerwy liściowe. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym na półtwardo ryżem, choć czasami pomijam ten krok, bo w czasie dość długiego gotowania ryż w gołąbkach i tak nam się ugotuje. Następnie dodajemy jajko, podsmażoną cebulkę pokrojoną w kosteczkę, doprawiamy pieprzem, solą, majerankiem i wszystko dokładnie mieszamy. Farsz układamy na liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy. Gołąbki układamy dosyć ciasno w naczyniu żaroodpornym na liściach kapusty. Podlewamy ok. 1/4 l bulionu i przykrywamy jeszcze liśćmi kapusty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ok. 170°C i zapiekamy ok. 1-1,5 godziny. Gdy gołąbki są już miękkie, ale uważajmy aby kapusty nie rozgotować, to wyjmujemy je. Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Zaprawiamy śmietaną wymieszaną z odrobiną mąki. Zagotować. Włożyć do sosu gołąbki i jeszcze chwilę zapiekamy. Podajemy posypane natką pietruszki. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 15.08.2013 14:07
uwielbiam gołąbki:)
JOANNA16 07.05.2013 08:52
pycha gołąbki
joanna__s 06.05.2013 13:04
Takie gołąbki chodzą za mną od bardzo długiego czasu. Pycha!
ajres 10.03.2013 23:41
pyszne golabki
Magda60 07.11.2012 17:44
znakomity przepis
Dorian 17.10.2012 19:02
pycha
eli82 10.07.2012 12:06
pięknie podane
m1monika 15.06.2012 22:20
uwielbiam gołąbki :-)
mufinka79 17.05.2012 17:51
zapraszam na gołąbki :)
ronald88 20.04.2012 12:47
super
EWI 20.04.2012 09:12
podoba mi się ten przepis
halina17 29.03.2012 20:33
smaczne gołąbki , bardzo lubię z włoskiej kapusty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak