Sposób przygotowania

Z kapusty wycinamy głąb, liście delikatnie rozdzielamy i musimy obgotować w osolonej wodzie, by się łatwo zwijały. Odkrajamy zgrubiałe nerwy liściowe. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym na półtwardo ryżem, choć czasami pomijam ten krok, bo w czasie dość długiego gotowania ryż w gołąbkach i tak nam się ugotuje. Następnie dodajemy jajko, podsmażoną cebulkę pokrojoną w kosteczkę, doprawiamy pieprzem, solą, majerankiem i wszystko dokładnie mieszamy. Farsz układamy na liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy. Gołąbki układamy dosyć ciasno w naczyniu żaroodpornym na liściach kapusty. Podlewamy ok. 1/4 l bulionu i przykrywamy jeszcze liśćmi kapusty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ok. 170°C i zapiekamy ok. 1-1,5 godziny. Gdy gołąbki są już miękkie, ale uważajmy aby kapusty nie rozgotować, to wyjmujemy je. Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Zaprawiamy śmietaną wymieszaną z odrobiną mąki. Zagotować. Włożyć do sosu gołąbki i jeszcze chwilę zapiekamy. Podajemy posypane natką pietruszki. Smacznego!

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    smaczne gołąbki , bardzo lubię z włoskiej kapusty
  • 2
    original
    Opublikowano

    EWI

    podoba mi się ten przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    ronald88

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    mufinka79

    zapraszam na gołąbki :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    m1monika

    uwielbiam gołąbki :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    pięknie podane
  • 0
    original
    Opublikowano

    Dorian

    pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    Magda60

    znakomity przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    ajres

    pyszne golabki
  • 0
    original
    Opublikowano

    joanna__s

    Takie gołąbki chodzą za mną od bardzo długiego czasu. Pycha!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    JOANNA16

    pycha gołąbki
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    ppaulina

    uwielbiam gołąbki:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !