Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszyć,zalać podgrzanym mlekiem (nie gorącym), dać łyżkę cukru i mąki i dobrze roztrzepać.Odstawić,aż rozczyn podwoi swoją objętość.Do dużej miski wsypać przesianą mąkę,wsypać budyń.Margarynę rozpuścić i ostudzić.Do mąki z budyniem wlać rozczyn,wbić całe jajko i 2 żółtka,wlać roztopioną margarynę i wszystko dobrze wyrobić. Oprószyć wierzch ciasta i boki miski mąką,przykryć lnianą ściereczką.do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).W międzyczasie sparzyć rodzynki i osuszyć.Gdy ciasto podrośnie wsypać rodzynki i przerobić dokładnie jeszcze raz i włożyć do formy na babkę,wysmarowanej wcześniej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Poczekać ok.20 minut po czym wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec ok.40-45 minut w termoobiegu.Po upieczeniu pozostawić na 5 minut w piekarniku po czym wyjąć z formy i wystudzić.Kto lubi może polukrować.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    na Wielkanoc baba musi być!
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Aż wierzyć mi się nie chce ,że tak równiutko może się zrumienić, musisz mieć dobry piec.
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Elegancka ta babeczka:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ania67

    piękna
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    nie tylko na wielkanoc

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !