Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna babka drożdżowa.

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdży 5 dag
mąki szymanowskiej 0,5 kg
margaryny 15 dag
cukru 15 dag
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt
mleko 200 ml
rodzynek 1 duża garść
budyń śmietankowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna babka drożdżowa.

Drożdże rozkruszyć,zalać podgrzanym mlekiem (nie gorącym), dać łyżkę cukru i mąki i dobrze roztrzepać.Odstawić,aż rozczyn podwoi swoją objętość.Do dużej miski wsypać przesianą mąkę,wsypać budyń.Margarynę rozpuścić i ostudzić.Do mąki z budyniem wlać rozczyn,wbić całe jajko i 2 żółtka,wlać roztopioną margarynę i wszystko dobrze wyrobić. Oprószyć wierzch ciasta i boki miski mąką,przykryć lnianą ściereczką.do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).W międzyczasie sparzyć rodzynki i osuszyć.Gdy ciasto podrośnie wsypać rodzynki i przerobić dokładnie jeszcze raz i włożyć do formy na babkę,wysmarowanej wcześniej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Poczekać ok.20 minut po czym wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec ok.40-45 minut w termoobiegu.Po upieczeniu pozostawić na 5 minut w piekarniku po czym wyjąć z formy i wystudzić.Kto lubi może polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 19.06.2012 09:05
nie tylko na wielkanoc
Ania67 14.02.2012 16:56
piękna
iziona 12.01.2012 15:24
Elegancka ta babeczka:)
misia53 06.09.2010 23:53
Aż wierzyć mi się nie chce ,że tak równiutko może się zrumienić, musisz mieć dobry piec.
SmacznaPyza 12.08.2010 11:53
na Wielkanoc baba musi być!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak