Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pudding chlebowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 3 szt
mleko 1,5 szklanki
cukier 5 łyżek
rodzynki 5 dkg
kokos 5 dkg
aromat waniliowy 2 łyżeczki
cynamon
chleb tostowy 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pudding chlebowy

Kroki postępowania

1
Z chleba tostowego odciąć skórkę. Każdą kromkę pokroić na ćwiartki
Krok 1 - Pudding chlebowy foto
2
W misce wymieszać jajka, mleko, cukier i ekstrakt. Masą jajeczną polać chleb. Zostawić na około godzinę aby płyn całkowicie się wchłonął.
Krok 2 - Pudding chlebowy foto
3
Formę żaroodporną posmarować masłem. Wyłożyć pół chleba. Posypać rodzynkami, kokosem i cynamonem. Wyłożyć reszte chleba. Wierzch posypać cynamonem
Krok 3 - Pudding chlebowy foto
4
Wstawić do pierkarnika. Piec przez około 35-40 minut w temp. 180 C. Do tego puddingu nadaje się praktycznie każdy rodzaj pieczywa jednak najsmaczniejszy wychodzi z pieczywem pszennym lub słodkim (plecionka). Jesli chcecie by pudding był wyższy zróbcie go w formie do keksów.
Krok 4 - Pudding chlebowy foto
5
Podawać jako ciepły deser z bitą śmietaną lub dżemem
Krok 5 - Pudding chlebowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 29.03.2012 22:30
ciekawe jak smakuje...
caralajna 29.03.2012 20:13
interesujące :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak