Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ziemniaczana z grzybami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 6 sztuk
marchew 1 sztuka
seler 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
por 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
białe wino 100 ml
masło 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
mąka pszenna 3 łyżki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
nać pietruszki posiekana 1 garść
sól
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1/2 łyżeczki
grzyby 5 mrożone

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ziemniaczana z grzybami

1. W garnku rozgrzewamy masło z oliwą. Dodajemy grzyby i cebulę, podsmażamy przez 5 minut. Następnie dodajemy mąkę i smażymy cały czas mieszając, do momentu aż zrobi się ciemna zasmażka. Stopniowo dolewamy 1,2 litra wody (uważając by nie porobiły się grudki) i całość doprowadzamy do wrzenia.
2. Do wrzącego wywaru dodajemy wino, ziemniaki, czosnek i majeranek, gotujemy przez 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez 5 - 8 minut. Przed podaniem zupę posypujemy posiekaną pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mirka-Ludomila 10.02.2013 09:44
Z grzybami ziemniaczanej nigdy nie jadłam, ta wygląda apetycznie.
Bernadeta1 14.10.2012 01:01
Bardzo pyszna zupka
caralajna 09.09.2012 21:27
akurat jest sezon na świeże grzyby więc z przepisu skorzystam
czekoladka_m 18.05.2012 15:33
Uwielbiam takie zupki z dodatkiem wina:) Pycha!
Juleczka20 18.04.2012 09:07
pyszność
tomosatomos 08.04.2012 17:16
extra
Aneta41 04.04.2012 12:28
świetna! takiej jeszcze nie jadłam
Dorota37 29.03.2012 17:45
Wygląda smakowicie
Justyna Jussstiii 29.03.2012 15:15
super
Paweł10 29.03.2012 15:04
świetnie wygląda :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak