Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsy Basi

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 1 kg
czosnek 3 ząbki
cebula 0,5 średniej wielkości
jajko 2
sól
pieprz
majeranek
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsy Basi

Kroki postępowania

1
Mięso mielone przełożyć do dużej miski, dodać do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przeciśniętą przez praskę cebulę (łącznie z sokiem), wymieszać.
Krok 1 - Klopsy Basi foto
2
Bułki namoczyć w zimnej wodzie, następnie mocno wycisnąć i dodać rozdrobnione do mięsa, wymieszać.
Krok 2 - Klopsy Basi foto
3
Dodać jajka, majeranek, sól i pieprz (według uznania).
Krok 3 - Klopsy Basi foto
4
Wszystko bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej ręką). Jeśli konsystencja masy jest zbyt rzadka, dodać nieco bułki tartej. Niektórzy próbują surowego mięsa, by sprawdzić, czy jest dobrze doprawione, ja zawsze biorę małą jego ilość, formuję mały klopsik, smażę i próbuję czy mięso jest dobrze doprawione.
Krok 4 - Klopsy Basi foto
5
Z masy mięsnej oddzielać porcje np. łyżką stołową, obtaczać w bułce tartej i formować nieco spłaszczone kulki.
Krok 5 - Klopsy Basi foto
6
Tak przygotowane klopsy smażyć na niewielkim ogniu na rumiano z obu stron.
Krok 6 - Klopsy Basi foto
7
Smacznego!
Krok 7 - Klopsy Basi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 05.08.2013 09:25
też takie robię
andrzej10 04.09.2012 00:04
ciekawe
eduszo
eduszo 25.04.2012 19:30
Oj musze zrobić coś z mięska mielonego.
halina55 29.03.2012 18:58
Pyszne ;D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak