Sposób przygotowania

Kruchy spód:

Mąkę przesiewamy razem z kakao. W osobnej misce miksujemy mikserem masło z żółtkiem, cukrem pudrem i jogurtem. Mąkę dodajemy do masy i wyrabiamy ręcznie. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy. Wykładamy nim przygotowaną wcześniej formę do tarty , wtedy ciasto nie będzie zbyt wysokie( nasmarowaną masłem i obsypaną mąką). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 200 C na 10 minut.



Masa serowa :

Masło podgrzewamy razem ze śmietaną w rondelku.Do miski wbijamy żóltka, nacinamy wzdłuż laskę wanilii i nożykiem zbieramy nasionka. Dodajemy je do żóltek.Dodajemy budyń i mieszamy.

Do żółtek dodajemy 1/3 podgrzanej śmietany i masę serową oraz cukier. Mieszamy i wlewamy resztę śmietany. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na kruchy spód.

Zapiekamy w 160 C 15 minut ( bez termoobiegu)

kolejne 20 minut w 130 C

i na koniec 20 minut w 110 C

Pozostawiamy do ostudzenie w otwartym piekarniku.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    Wygląda bardzo apetycznie !
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    dziękuję, smakuje świetnie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Kamila/kami007

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !