Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik brûlée z wanilią

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sera do serników 400 g
budyniu waniliowego 1 łyżka
żółtko jajek 4 szt
śmietany 30% 330 ml
cukru 1/2s szklanki
masła 50 g
mąki pszennej 170 g
ciemnego kakao 30 g
masła o temp. pokojowej 100 g
cukru pudru 50 g
żółtko jajek 1 szt
laska wanili 1 szt
jogurt naturalny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik brûlée z wanilią

Kruchy spód:

Mąkę przesiewamy razem z kakao. W osobnej misce miksujemy mikserem masło z żółtkiem, cukrem pudrem i jogurtem. Mąkę dodajemy do masy i wyrabiamy ręcznie. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy. Wykładamy nim przygotowaną wcześniej formę do tarty , wtedy ciasto nie będzie zbyt wysokie( nasmarowaną masłem i obsypaną mąką). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 200 C na 10 minut.



Masa serowa :

Masło podgrzewamy razem ze śmietaną w rondelku.Do miski wbijamy żóltka, nacinamy wzdłuż laskę wanilii i nożykiem zbieramy nasionka. Dodajemy je do żóltek.Dodajemy budyń i mieszamy.

Do żółtek dodajemy 1/3 podgrzanej śmietany i masę serową oraz cukier. Mieszamy i wlewamy resztę śmietany. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na kruchy spód.

Zapiekamy w 160 C 15 minut ( bez termoobiegu)

kolejne 20 minut w 130 C

i na koniec 20 minut w 110 C

Pozostawiamy do ostudzenie w otwartym piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kamila/kami007 29.03.2012 14:03
super
Jolanta40 29.03.2012 09:39
dziękuję, smakuje świetnie
Rafał10 29.03.2012 00:19
Wygląda bardzo apetycznie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak