Sposób przygotowania

Proste i przyjemne, bardzo chrupiące placuszki z łamanego ziarna kaszy gryczanej z lekką nutą skórki cytrynowej.

Kaszę gryczana łamiemy w młynku do przypraw, żarnach ub innym urządzeniu które rozłupie grykę na około 1/3 normalnego ziarna.

W misce rozłupaną kaszę, mieszamy z mąką, dojemy przyprawy i drobno świeżo startą skórkę z cytryny mieszamy. Następnie dodajemy całe jajko i całość zalewamy wodą. Wyrabiamy masę, tak by była zwarta i gęsta (przez około 5 minut W razie potrzeby można dodać mąki lub wody) Odstawiamy na 10 minut do przegryzienia, masa szybko tężeje wiec dodajemy do niej odrobinę wody i ponownie wyrabiamy. Na patelni rozgrzewamy 1 cm oleju. Wyrabiamy około 8 cm placki i smażymy na złoto z obu stron przez około 3 minuty.

Powinny byś chrupiące z zewnątrz i lekko miękkie w środku.

Smacznego.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    extra
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    takich nie robiłam, fajny pomysł
  • 1
    original
    Opublikowano

    joanna43

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Natasza Edyta

    Podziwiam Cię za autorskie i totalnie innowacyjne przepisy.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Urszula5

    chętnie bym takie zjadła
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    super danie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    lubię kaszę gryczaną, więc jestem ciekawa smaku tych placuszków
  • 0
    original
    Opublikowano

    Cynowa_Beata

    Można je przygotować również w ugotowanej kaszy, nie trzeba się wtedy martwic ze wyjdą za twarde :) Została mi ugotowana kasza wiec upewnię się czy nie trzeba wtedy zmieniać proporcji :)
  • 1
    img_4054
    Opublikowano

    mela25

    bardzo smakowite

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !