Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krzyśka dzika wariacja

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 1 średnia
papryka czerwona 1 szt
cebula 2 szt
cukinia 1 mała
marynata staropolska 3 łyżki
olej rzepakowy 6 łyżek
cebulka marynowana złota 3 łyżki
czosnek marynowany egzotyczny 2 łyżki
chrzan 3 łyżki
Musztarda sarepska Prymat 3 łyżki
sól
pieprz
polędwica 40 z dzika
ketchup 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Krzyśka dzika wariacja

Kroki postępowania

1
Polędwicę z dzika dokładnie czyścimy, kroimy na małe kawałki. Marynatę mieszamy z olejem, zalewamy mięso. Dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni (wkładamy mięso wraz z marynatą i nie dodajemy już dodatkowego tłuszczu). Dodajemy obraną i pokrojoną w cienkie paski marchewkę.
Krok 1 - Krzyśka dzika wariacja foto
2
Po chwili dorzucamy również pokrojoną w paski czerwoną paprykę.
Krok 2 - Krzyśka dzika wariacja foto
3
Cukinię myjemy, wydrążamy miękki miąższ, kroimy w paski i dodajemy na patelnię.
Krok 3 - Krzyśka dzika wariacja foto
4
Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki talarków, dodajemy do pozostałych składników wraz z marynowanym czosnkiem i cebulką. Dusimy razem około 10 minut.
Krok 4 - Krzyśka dzika wariacja foto
5
Dodajemy chrzan, musztardę i ketchup. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy np. z kuskusem.
Krok 5 - Krzyśka dzika wariacja foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 17.04.2012 22:11
patrząc na to pierwsze zdjęcie pomyślałem, że trzeba zrobić tortillę z dziczyzną :o)
freekate 29.03.2012 10:43
ciekawy pomysł na dziczyznę :)
Sroczka 29.03.2012 10:35
Z chęcią bym posmakowała dziczyzny. Potrawa palce lizać.
Anna146 29.03.2012 07:44
podoba mi się taka wariacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak