Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bulion krewetkowy pikantny

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

krewetki w skorupkach 500 g
imbir średni kawałek
cebula biała 1 mała
marchewka 3-4 szt.
seler naciowy 3-4 łodygi
limonka 1 mała
liście limonki kaffir
chili czerwone
przyprawa do potraw
olej sezamowy

Przepis i sposób przygotowania na: Bulion krewetkowy pikantny

Krewetki umyć i włożyć do rondla, dodać olej sezamowy oraz przyprawy i wszystko zalać zimną wodą.
Garnek nakryć i zagotować płyn na dużym ogniu - dalej gotować na minimalnym płomieniu, żeby wywam nie wrzał zbyt mocno.
Po godzinie gotowania wywar doprawić skórką otartą z całej limonki i sokiem wyciśniętym z całego owocu.
Można lekko doprawić cukrem.
Wywar gotować jeszcze kilka minut, po czym odcedzić - krewetki przestudzić, obrać i włożyć do bulionu. Marchewki pokroić i również dołożyć do zupy.
Całość ew.doprawić do smaku.
Podawać z makaronem ryżowym, sojowym lub pszennym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandraa 09.12.2012 12:08
muszę wypróbować :)
Gosposia 30.07.2012 11:09
musi być pyszny
Habibi 29.03.2012 16:01
*** Serdecznie zapraszam do przejrzenia moich pomysłów i przepisów na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak