Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy z łupiny i ścieramy na tarce(najmniejsze oczka) lub przepuszczamy przez robota kuchennego. Cebulę obieramy i startą dodajemy do ziemniaków. Odstawiamy masę ziemniaczaną na około 20 minut i zlewamy odstaną wodę. Następnie dodajemy jajka, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Jeżeli ciasto jest za rzadkie można dodać więcej mąki. Gdy uzyskamy odpowiadającą nam konsystencję ciasta, wlewamy oliwę na patelnię i na rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżką ciasto formując placki. Smażymy z obustronnie. Podajemy polane kwaśną śmietaną lub na słodko posypane cukrem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    bardzo lubię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !