Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BABKA CYTRYNOWO-PIWNA

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
olej 1 szkl
piwo 1 szkl
mąka 3 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1,5 szkl
cukier wanilinowy 1 szt
cytryna 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: BABKA CYTRYNOWO-PIWNA

Kroki postępowania

1
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch.Dodawać partiami mąkę,olej i piwo.Na końcu dodać sok z cytryny i skórkę cytrynową.
Krok 1 - BABKA CYTRYNOWO-PIWNA foto
2
Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.Ciasto przelać do foremki ,do 3/4 wysokości.
Krok 2 - BABKA CYTRYNOWO-PIWNA foto
3
Piec w nagrzanym piekarniku do 170 st. ok.50 minut.Sprawdzić patyczkiem czy środek już jest upieczony.Jak patyk się klei to jeszcze kilka minut dopiekać.
Krok 3 - BABKA CYTRYNOWO-PIWNA foto
4
Uchylić piekarnik i wystudzić.Posypać cukrem pudrem lub lukrem.Smacznego
Krok 4 - BABKA CYTRYNOWO-PIWNA foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 13.08.2014 22:12
Ale bym zjadła :)
misia53 09.04.2014 20:03
Pięknie wyrośnięta, czeka na święta......
anemon 31.03.2014 16:34
Piękna babka Ci się upiekła.
Ada-Gaba 01.10.2013 13:55
robię podobna tylko z oranżadą
IZABELA29 09.09.2013 13:04
bardzo pyszna
Marcinkemp 14.03.2013 18:46
wygląda pysznie
RenataZ-et 21.10.2012 17:18
świetna
Krystyna32 16.07.2012 14:58
super
zuzanna_z 19.05.2012 13:30
smaczna
ben-ka 01.04.2012 10:09
warto sprawdzić jak smakuje:)
barbara11561 01.04.2012 06:28
jest pyszna i wilgotna długo,chociaż u mnie to nie argument wszystko znika bardzo szybko:)
IZABELA29 29.03.2012 10:19
takiej nie robiłam
barbara11561 28.03.2012 23:43
tego ciasta jest na dużą formę.
ziutula
ziutula 28.03.2012 22:24
do wypróbowania ta babka....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak