Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem wiśniowo-czekoladowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier żelujący 2 kg
kakao naturalne 5 łyżek
czekolada gorzka 3 tabliczki
ekstrakt waniliowy
wiśnie bez pestek 3 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem wiśniowo-czekoladowy

Wiśnie wrzucić do rondla razem z sokiem z drylowania, zagotować pod przykryciem i gotować 20 minut, aż wiśnie się rozgotują.
Następnie wsypać cukier żelujący, dodać ekstrakt waniliowy, czekoladę połamaną na kostki, wymieszać i gotować 5 minut na małym ogniu - stale mieszając, aż czekolada się roztopi. Dodać kakao i dokładnie zmiksować blenderem na jednolitą masę.
Zagotować ponownie i napełnić gotowym dżemem niewielkie słoiczki, po sam brzeg, po czym zakręcić wygotowanymi pokrywkami i postawić dnem do góry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 27.07.2012 13:23
dla dzieci super
agnyeshka 01.06.2012 09:38
wiśnie i czekolada... mmm pyszności..
gosia561 02.04.2012 14:00
ale pyszności słodkości
Habibi 28.03.2012 22:31
Sądzę, że wiśnie i czekolada to dość klasyczne połączenie...
treonina 28.03.2012 20:56
ciekawe połączenie smaków :-) jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić
agunesu 28.03.2012 19:19
Jak czekodżem tylko że domowy, pewnie i dlatego lepszy:)
Habibi 28.03.2012 18:05
*** Serdecznie zapraszam do przejrzenia moich pomysłów i przepisów na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak